El projecte pressupostari presentat pel govern de la Generalitat per al 2022 no dóna resposta efectiva a les necessitats socials agreujades per la pandèmia del cóvid-19. És continuista de pressupostos anteriors que no garantien els drets socials i laborals.
Les dades principals del projecte pressupostari confirmen el seu caràcter neoliberal, d’ajust i austeritat, i la persistència de l’estratègia privatitzadora dels serveis públics, sense revertir privatitzacions anteriors, i empenyent la ciutadania a contractar serveis privats davant el deteriorament del sistema públic.
En efecte, el projecte pressupostari per al 2022 és de 30.014 milions d’euros, 3 mil milions menys que el pressupost liquidat el 2020, que va assolir 33.371 milions d’euros. L’important retall del deute públic desaprofita la major flexibilitat pressupostària establerta per la Unió Europea per al 2022, cosa que significa menys recursos per a la despesa social. Les mesures fiscals per incrementar els ingressos pressupostaris continuen sent poc ambicioses i insuficients per garantir un contingut social a l’alçada de les necessitats de la ciutadania.
Els ingressos per al 2022 procedents dels fons europeus contra la COVID-19 i els anomenats “Nex Generation” destinats a Catalunya ascendeixen a més de 2.100 milions d’euros, i aporten un marge econòmic més gran per a la despesa social. Tot i això, el sotmetiment dels governs d’Espanya i la Generalitat a les condicions imposades per la UE de retallar la despesa en pensions i drets laborals, juntament amb la manca de transparència en la seva gestió i finalitat, fa témer que aquests fons es transfereixin al negoci privat en lloc de la despesa social.
Si analitzem les principals partides i les comparem amb les promeses i compromisos anunciats pel govern i els seus representants parlamentaris constatem greus incompliments:
A l’Atenció Primària de la salut pública la inversió prevista és només del 16,8% en lloc del 25% compromès i tal com recomana l’OMS. Amb aquesta limitació de recursos s’accentua el deteriorament de la salut pública, les llistes d’espera, etc., al mig de la sisena onada de la pandèmia.
L’objectiu d’augmentar el pressupost d’educació pública al 6% del PIB de Catalunya es redueix al projecte pressupostari a menys de la meitat, el 2,77%. Amb recursos tan limitats prosseguirà la decadència de l’educació pública, on l’abandonament escolar prematur arriba al 18%.
No es preveuen recursos suficients per garantir una atenció de qualitat a les persones grans i amb diversitat funcional a les residències, tampoc revertir les privatitzacions, etc. Tot això agreujat per la renúncia a crear una comissió d’investigació sobre els responsables de milers de morts de persones grans abandonades a la seva sort a les residències privades durant la pandèmia.
Tampoc no s’hi incorporen recursos per promoure la remunicipalització de l’atenció domiciliària per a la gent gran.
Tot i l’enorme creixement de la pobresa a Catalunya des del 2020 que arriba al 26,3% de la població en risc de pobresa i el 6,2% en situació de privació material severa (segons IDESCAT) es retalla de manera significativa la partida pressupostària per a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Si el 2020 la despesa a RGC va assolir 427 milions d’euros i el 2021 la previsió de despesa supera els 500 milions d’euros que només dóna cobertura al 36% de la població amb pobresa severa, al pressupost per al 2022 la partida es redueix a 398,6 milions d’euros…!!! D’altra banda, l’IRSC es manté congelat des del 2010, incomplint la disposició addicional 17 dels pressupostos del 2020 que autoritzava el govern a incrementar-lo, almenys, amb la pujada de l’IPREM (5%)…. L’IRSC regula a més de la quantia de prestacions socials com la RGC, l’accés a nombroses prestacions socials, com ara beques menjador, etc. El menyspreu i el maltractament als drets de les persones vulnerables als pressupostos és un escàndol social i inhumà.
Amb aquest projecte pressupostari s’impedeix incrementar suficientment les plantilles de personal en condicions estables i dignes per atendre els serveis públics en Salut, Educació, Universitat, Atenció social, SOC, etc. A la pràctica es condemna a desenes de milers de treballadors/es a la precarietat i la interinitat laboral.
Els recursos per garantir el dret a l’habitatge digne, promoure un parc públic d’habitatge de lloguer a l’alçada dels països més avançats, garantir els serveis bàsics a les persones vulnerables, oferir un habitatge alternatiu a les persones amb amenaces de desnonament o que viuen en condicions insegures, són clarament insuficients. Les conseqüències de no garantir l’accés a un habitatge digne i no transferir els recursos necessaris als ajuntaments per respondre a les urgències socials d’habitatge tenen terribles conseqüències, tal com ha passat en el recent incendi amb la mort d’una família de quatre persones a un local de la plaça Tetuan de Barcelona.
Els pressupostos de la Generalitat són un instrument de gran importància per assegurar els drets socials i laborals, avançar en la igualtat i la justícia social. Tot i això, aquest projecte per al 2022 defensat pel conseller d’economia Jaume Giró, persona amb vincles amb els poders econòmics i CaixaBank, només serveix als interessos dels rics i poderosos de Catalunya, a través de les nombroses transferències de diner públic a les empreses privades per a enriquir una minoria. Les engrunes concedides per assegurar l’inici de la tramitació no alteren la valoració global negativa del projecte pressupostari.
Les organitzacions socials que participem a la “Campanya per uns pressupostos de la Generalitat que
garanteixin els drets socials i laborals” cridem a la classe treballadora, a la ciutadania, a les persones vulnerables, a mobilitzar-se per fer arribar la nostra veu i reivindicacions al Parlament de Catalunya, per donar suport a les esmenes a l’articulat del projecte pressupostari que recullin les reivindicacions socials per incrementar la inversió de l’atenció primària al 25%, la despesa en educació pública al 6% del PIB, actualitzar amb l’IPC acumulat des del 2010 l’IRSC i donar compliment al dret de la Renda Garantida de Ciutadania, incrementar els recursos en habitatge, serveis bàsics, atenció a la gent gran a les residències, en atenció domiciliària, incrementar les plantilles dels serveis públics, en condicions estables, fent fixos al personal interí:
CONCENTRACIÓ DAVANT DEL PARLAMENT DE CATALUNYA, DIJOUS 16 DE DESEMBRE A LES 18 HORES
Punt d’inici a les 17:45 hores: Entrada parc de la Ciutadella, Passeig de Picasso / Avinguda Marqués de
l’Argentera (prop estació de França)
CAMPANYA PER UNS PRESSUPOSTOS QUE GARANTEIXIN ELS DRETS SOCIALS I LABORALS
Organitzacions participants:
Aliança de Marees i Moviments Socials de Catalunya, Assemblea Diversitat Funciona (ADF), Assemblea
Moviments Socials de Catalunya, Assemblea Groga, CATAC-CTS, co.bas, Col·lectiu assembleari d’Universitats (CAU), Comissió Promotora Renda Garantida Ciutadania, Coordinadora d’Assemblees de Treballadors/es a Atur de Catalunya, Coordinadora familiars Residències 5+1, Disgrup, FTC, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Marea Básica, Marea Blanca, Marea Colomense, Marea Pensionista de Catalunya, Moviment de Resistència Veïnal, PAH catalanas, Plataforma afectats BB serveis, Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, Plataforma SAD, Rebel·lió Atenció Primària, Sindicat Ferroviari, Sindicat Unitari del Metro, Solidaritat Obrera de Catalunya, Unidad Pensionista Cat, USTEC-STES, 500×20 del Garraf.