Dimecres 13 de desembre a les 11h a Plaça Urquinaona. Concentració en defensa del sistema públic de pensions, pels drets laborals i socials.
Calcular la quantia de la pensió que es rebrà i començar a estalviar al més aviat possible. Aquest és el consell que donen els jubilats als joves i adults. Segons un baròmetre presentat per VidaCaixa, Retrat d’un jubilat a Espanya, l’assumpte econòmic centra l’atenció de les persones retirades de la vida laboral i, per fer d’aquesta etapa una etapa de goig, és necessari estar preparats. No obstant això, avui en dia, no es pot prevenir, ja que els joves estan condemnats a viure en la més absoluta incertesa sobre la seva futura pensió.
L’acte de presentació de l’informe ha comptat amb el relat d’una participant de les enquestes: “El més important és calcular quant cobraràs de pensió. Jo, per exemple, tinc molt clar que cobro una molt bona pensió en comparació de la qual rebrà la vostra generació”, deia Eugènia. Unes paraules que han estat confirmades i recolzades pel vicepresident executiu i conseller delegat de VidaCaixa, Tomàs Muniesa, qui preguntat per l’actual estat del sistema de pensions ha admès que “no tenen ni idea”, en relació a si les futures generacions són coneixedores de la quantia que percebran -si és que la perceben-.
És un assumpte preocupant. En primer lloc, perquè l’experiència és un grau i, si el principal consell és estar al corrent de la pensió que es rebrà, caldrà seguir els seus suggeriments i recomanacions. En segon lloc, perquè segons aquest mateix estudi, la principal font d’ingressos del 99% dels enquestats és la pensió pública (que donada la seva quantia i la pèrdua de poder adquisitiu, la complementen amb altres fonts d’ingressos com a comptes d’estalvi o altres productes financers privats).
La sostenibilitat del sistema de pensions públic està en dubte i encara es desconeix que model s’implementarà per donar continuïtat al pacte intergeneracional. El president del Govern, Mariano Rajoy, ha tornat a demanar un préstec per pagar l’extra de desembre i evitar deixar els Fons de Reserva de la Seguretat Social, més coneguda com la guardiola de les pensions, a zero. Es tracta d’una mesura a la qual ja va recórrer al maig i juny per pagar l’extra d’estiu i que ha tornat a utilitzar. En aquest últim cas, l’extra, amb els seus corresponents impostos, superarà els 9.500 milions, per la qual cosa el saldo total del fons per a les pensions ja serà negatiu. De fet, l’Executiu tancarà el curs amb un forat de l’1,6% del PIB, 2.500 milions més dels 16.000 previstos.